torsdag 21 november 2024

Banköverföringar - Vad är rimlig?

DagensPS och News55 har skrev förra veckan om att KO drivit ett ärende mot Nordea och förlorat i Tingsrätten. Bägge vinklar artiklarna till att domen är ett bakslag för bankkunder.

DagensPS Tingsratten skyll dig själv

News55 Pensionar blåst på 100 000 bankens fel



Kunden valde att följa instruktioner från uppringare och swishade 100tkr


Ärendet gäller i korthet en äldre kund i Nordea som blivit kontaktad på telefon av någon som sa att vederbörande blivit ID-kapad och att 100tkr saknades på dess konto. Genom att följa uppringarens instruktioner skulle pengarna räddas. Men istället lurades personen att föra över 100tkr till bedragaren via swish. Kunden gjorde alltså hela transaktionen själv, med personlig identifiering och egen inloggning. Men på bedragarens uppmaning över telefon.





 


Praxis har hittills varit att konsumenten, i fall där hen själv gör överföringen – i en så kallad ”behörig transaktion” – får stå för hela förlusten.


KO och Konsumetvägledarnas Förening anser att det är bankens ansvar

Enligt KO är banken skyldig att återställa kontot eftersom kunden trodde att överföringen gjordes för att rädda pengarna. Därmed fanns inte något ”giltigt samtycke” från kunden att överföra pengarna till bedragaren.


Tingsrätten gör dock bedömningen att eftersom överföringen gjordes av kunden så är banken inte ansvarig.


Anna Sjöblom, ordförande för Konsumentvägledarnas Förening, säger i en kommentar till SvD att domen är ett stort bakslag för bankkunderna. – "Så länge bankerna inte tvingas ta ansvar kommer fler och fler bankkunder bli bestulna på sina besparingar."


KO kommer att överklaga till Hovrätten. Avgörande för den rättsliga bedömningen är vad som kan anses vara en ”behörig transaktion”, säger KO.


De två vågskålarna

Detta är vad som finns i ena vågskålen. I andra vågskålen finns vilken tillgång till egna pengar vi konsumenter ska ha. Se mitt tidigare något irriterade inlägg skrivet i viss affekt om banken som låste mina pengar.

Banken låser mina pengar

Som tillägg till det inlägget är inte detta första gången det händer mig. Min son hade en lägenhetsaffär som låg risigt till då Länsförsäkringar inte ville tillåta mig att överföra kontantinsatsen från mig till min son som lån. (Även han har LF och samma bankkontor!) Tog en hel eftermiddag med telefonsamtal samt mailade av kontrakt, kontoutdrag från andra banker där jag haft pengar. Jag antydde även om att eventuella skadestånd vi blev skyldiga till för utebliven affär skulle vidarebefordras till Länsförsäkringar för att de förhindrat mig att disponera mina pengar och göra tvingande betalning. Var nervös ett tag för att affären skulle stoppas med möjligt skadestånd till säljaren. Efter flera timmars argumenterande fick jag föra över pengarna.



Bedrägerier är otrevliga saker som måste motverkas

Men vi kan samtidigt inte låta privata företag (banker) godtyckligt agera överförmyndare och hindra kunder från att effektivt utnyttja sina pengar. 


Det finns åtminstone några banker med möjlighet att själv sätta begränsning på hur stora överföringar som får göras. Jag har läst om någon bank där tydligen man själv kan välja att lägga in att överföring över en viss summa alltid tar 1 eller 2 dagar innan den genomförs. Antagligen för att man ska hinna fundera en extra gång om det man gjorde var rimligt och kunna ändra sig inom denna tid. Men detta på frivillig basis.


Om det blir så som KO och Konsumentvägledarnas Förening vill och tycker är rimligt, dvs att banken får ett större (hela?) ansvar för alla transaktioner kommer de givetvis att ytterligare försvåra för sina kunder att flytta pengar. Det skulle jag göra om jag var bank och ansvarig för kundernas transaktioner in absurdum.


Banken stoppar möjlighet till uttag


Det är synd om de som blir bedragna, samhället måste reagera och skydda de äldre och lättlurade. Men man måste samtidigt se till hela befolkningen när åtgärder och lagar beslutas, inte bara en liten del.


Hur ska man balansera dessa två vågskålar?

Hur skydda samtidigt som det inte begränsar orimligt mycket? Och var går skiljelinjen mellan personligt ansvar och bankernas ansvar? Eller är det kanske inte bankernas utan samhällets ansvar som drivit fram det kontantlösa och digitala samhälle som många uppenbart inte kan hantera riskerna med?


Hur tycker du detta dilemma ska hanteras?





tisdag 19 november 2024

-4º Ute

Kallt ute och alla radiatorer kalla. Men härliga 23º varmt inne.


Vedspisen arbetar på fint. Har ännu inte tänt kakelugnen, det får vänta tills eftermiddagen så den delar med sig av värmen under natten när vedspisen vilar.



Skönt med värmen från vedspis


lördag 2 november 2024

Oktober blev bra

Nu är detta en sanning med viss modifikation

Eftersom jag sammanställer mitt sparande veckovis så får jag resultatet per rullande 4-veckorsperioder. Inte per månad. Det gör att Oktober får representeras av veckorna från 5 oktober - 2 november.


Denna period blev dock bra för mig. Under perioden har jag inte haft någon inkomst utan tagit av kapitalet för alla mina utgifter. Trots detta slutade kapitalbasen, dvs allt sparande exklusive pensionssparande, på fina + 3,53%.


Pensionen har jag ännu inte börja nalla av. Det som jag här kan påverka placeringarna på dvs IPS, tjänstepension samt PPM, slutade sammantaget på +2,49% Även det är jag mycket nöjd med. Jämför mig här med AP7 SÅFA som dock slog mig. Den slutade på +2,95%. Men den fina fonden finns bara tillgänglig inom PPM.


Det som sticker ut med störst förändring procentuellt (dvs inte nödvändigtvis störst i kr) bland aktierna är


På plussidan

  • Nvidia +11%
  • Bonesupport +10%
  • Brookfield Asset Management +12%
  • Flera silvergruvor +19-23% (Det är väldigt små summor investerade i var gruva, fast summan har stigit bra)


Och på nedsidan

  • ASML -16%
  • Axfood -18%
  • KLAC -13%


Bland fonderna finns på uppsidan

  • AuAg Silver Bullet +14%
  • BGF World Gold +8%
  • BGF World Financials +10%


Samt på nedsidan främst två bottennapp

  • LF Fastighet -11%
  • Carnegie Fastighet -10%


Fastighetsfonderna köpte jag som ett spel på sänkt ränta. Funderar över om jag ska behålla dem över nästa räntebesked från Riksbanken den 7 nov. En dubbelsänkning kan kanske ge en uppstuds. Om inte kommer dessa bytas ut i närtid.


Under månaden har jag bytt bundet räntesparande som löpt ut till obligationsfonder då sparräntan stadigt tickar ner. Jag har även tagit av räntesparandet till min konsumtion. Just nu är räntesparande ca 50/50 mellan räntekonto och obligationsfonder. Jag kommer sannolikt fortsätta att vikta över lite mer till obligationer framöver. Jag har även fyllt på lite i Axfood efter det stora fallet.


I pensionssparandet har jag tidigt i oktober bytt en Indienfond mot en Amerikansk småbolagsfond.



Nu hoppas jag på att statslåneräntan följer sparräntan neråt. Det närmar sig 30 november då skatten på riskkapital som ställs till företagens förfogande sätts. (ISK o KF) Just nu divergerar dessa markant. Sparräntan sänks löpande medan statslåneräntan stiger oroväckande. Fn 2,02% vilket är högre än den var 1 januari. Vid oktobers ingång var den ännu lägre, 1,85% 


Gud hör bön - Ny försvars ETF

Det är inte ofta man får respons så snabbt. För ett tag sedan efterlyste jag fond/ETF riktad mot Europeisk försvarsindustri. Nu har WisdomTr...