lördag 2 november 2024

Oktober blev bra

Nu är detta en sanning med viss modifikation

Eftersom jag sammanställer mitt sparande veckovis så får jag resultatet per rullande 4-veckorsperioder. Inte per månad. Det gör att Oktober får representeras av veckorna från 5 oktober - 2 november.


Denna period blev dock bra för mig. Under perioden har jag inte haft någon inkomst utan tagit av kapitalet för alla mina utgifter. Trots detta slutade kapitalbasen, dvs allt sparande exklusive pensionssparande, på fina + 3,53%.


Pensionen har jag ännu inte börja nalla av. Det som jag här kan påverka placeringarna på dvs IPS, tjänstepension samt PPM, slutade sammantaget på +2,49% Även det är jag mycket nöjd med. Jämför mig här med AP7 SÅFA som dock slog mig. Den slutade på +2,95%. Men den fina fonden finns bara tillgänglig inom PPM.


Det som sticker ut med störst förändring procentuellt (dvs inte nödvändigtvis störst i kr) bland aktierna är


På plussidan

  • Nvidia +11%
  • Bonesupport +10%
  • Brookfield Asset Management +12%
  • Flera silvergruvor +19-23% (Det är väldigt små summor investerade i var gruva, fast summan har stigit bra)


Och på nedsidan

  • ASML -16%
  • Axfood -18%
  • KLAC -13%


Bland fonderna finns på uppsidan

  • AuAg Silver Bullet +14%
  • BGF World Gold +8%
  • BGF World Financials +10%


Samt på nedsidan främst två bottennapp

  • LF Fastighet -11%
  • Carnegie Fastighet -10%


Fastighetsfonderna köpte jag som ett spel på sänkt ränta. Funderar över om jag ska behålla dem över nästa räntebesked från Riksbanken den 7 nov. En dubbelsänkning kan kanske ge en uppstuds. Om inte kommer dessa bytas ut i närtid.


Under månaden har jag bytt bundet räntesparande som löpt ut till obligationsfonder då sparräntan stadigt tickar ner. Jag har även tagit av räntesparandet till min konsumtion. Just nu är räntesparande ca 50/50 mellan räntekonto och obligationsfonder. Jag kommer sannolikt fortsätta att vikta över lite mer till obligationer framöver. Jag har även fyllt på lite i Axfood efter det stora fallet.


I pensionssparandet har jag tidigt i oktober bytt en Indienfond mot en Amerikansk småbolagsfond.



Nu hoppas jag på att statslåneräntan följer sparräntan neråt. Det närmar sig 30 november då skatten på riskkapital som ställs till företagens förfogande sätts. (ISK o KF) Just nu divergerar dessa markant. Sparräntan sänks löpande medan statslåneräntan stiger oroväckande. Fn 2,02% vilket är högre än den var 1 januari. Vid oktobers ingång var den ännu lägre, 1,85% 


4 kommentarer:

  1. Hallå Tole!
    Det var ju riktigt fina siffror! Det är fastigheterna som tynger men så är det i princip alltid, alltid nån sektor som backar medans en del andra går upp. Statslåneräntan är tråkig som vanligt, det är en utomordentligt korkad shcablonskattesättning, den borde samplats 4 gånger per år och inte vid ett enda tillfälle...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kalkyl

      Jo, jag är nöjd.
      Det är för fördelen med att vara diversifierad, men träffar lättare dåliga sektorer med brett sikte 🙂

      Som mina exempelsiffror visar var månaden turbulent med stora svängningar i vissa tillgångar, till stor del beroende på rapportperioden. Då är det tryggt att ha spritt sina tillgångar på olika sektorer och tillgångar. Gungor o karuseller…..

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Fina siffor.

    Ja, det är imponerande hur bra AP7 Såfa presterar, funderar på att satsa på att kopiera den så gott det går.

    Till exempel med en globalfond med cirka 15 % belåning och sen gradvis skifta över mot räntor från 55 år års ålder.

    SvaraRadera

Oktober blev bra

Nu är detta en sanning med viss modifikation Eftersom jag sammanställer mitt sparande veckovis så får jag resultatet per rullande 4-veckorsp...