söndag 8 juni 2025

Om jag får se din får du se min (portfölj)

 Varför lägger jag ut min portfölj?


Jag brukar ibland titta på andra bloggares innehav. Dels kan det ge ideér och förslag till investeringar jag annars inte tänkt på, dels syns även lite hur de tänker och riskbedömer. Alltid bra och roligt att jämföra mot egna åsikter. Ett annat sätt för mig när jag söker inspiration är att se på innehav i fonder jag gillar. Det är fler än en gång jag hittat aktier som jag senare köpt någon av dessa vägar. Eftersom jag tittar på andras investeringar är det inte mer än rätt att jag bidrar med mina.

 

Man ska ta i beaktande att portföljen har varit med länge, och det finns delar kvar av investeringar gjord för länge sedan. Flertalet av dessa långtida innehaven ligger på traditionella depåer och har med tiden samlat på sig en stor latent REA-skatteskuld som utlöses vid omplacering. Ett exempel är mitt enskilt största innehav, Robur Småbolag Sverige. Den är köpt förra seklet har fram till pandemin med råge utklassat OMX storbolagsindex. De senaste åren har den presterat sämre, me kanske är det småbolagens tid igen snart? Skulle den legat i en ISK/KF skulle jag nog redan bytt ut den, men för närvarande blir den kvar. Tex fd Didner&Gerges fond (även den med latent REA-skatteskuld) ligger före på tur att bytas ut.


Jag har lagt en del tid på att helt omarbeta kalkylarken som sammanställer min portfölj. 


Utgångsläget är att jag använder flera banker och i vissa banker har jag dessutom flera konton. Samma investering kan finnas på flera konton. En del av totala kapitalet är investerat som buffert till låg risk. Delvis befinner sig denna del på samma konton som vanliga portföljen men jag vill enkelt kunna presentera bufferten separat, men ibland även som en del av totalen. 


Det är nu löst så att med kryss väljes de konton och/eller vilken typ av investering som önskas. Resultatet blir en sammanställning för just de val som är gjorda presenterade på olika sätt. Vitsen är att få en överblick över riskspridning och även få fram på vilka olika konton en viss aktie/fond finns. Jag är riktigt nöjd med hur jag fått till flexibiliteten samt helheten och överblicken av portföljen. Istället för korsord kan man pilla med kalkylark när man disponerar sin tid.


Givetvis är tabellerna kompletterade med cirkeldiagram för snabb överblick. Det är dock stört omöjligt att få med dessa på ett snyggt sätt i blogger, så för närvarande får ni nöja er med tabellerna.


Mina tre portföljer är, Frihetskapital, Buffert och IPS



Jag har nyligen gjort en vinsthemtagning/riskjustering som resulterat i en (för mig) ovanligt stor kassa. Eftersom jag har min buffertportfölj, som jag normalt tar mina löpande levnadskostnader ifrån, så är målet att kassan ska vara noll. Kassan är därför tillfällig och ska återsättas i arbete. Efter en väldigt stark utveckling i maj och första veckan av juni samtidigt som vi går in i en statistiskt svagare sommarperiod har jag dock ingen brådska med detta. Dessutom så är tullfrågorna inte lösta, vi närmar oss slutet på Trumps paus. Förmodligen parkerar jag kassan i några obligationsfonder i väntan på en mer permanent placering.



Vad skulle du göra med en kassa på 6% att investera just nu?

6 kommentarer:

  1. Intressant att läsa.

    Känns lite vanskligt att gå in med så mycket kapital på ett bräde just nu, jag kanske hade valt att göra dela upp pengarna i flera delar och sen gått in med dessa under flera månader, till exempel det kommande halvåret.

    Om jag hade haft höga utgifter för till exempel uppvärmning av villan hade jag nog satsat pengarna på energioptimering, men jag har gjort det mesta när det gäller den biten. Samma sak när det gäller bilen, hade jag kört mer än jag gör idag hade det blivit elbil (igen), men nu kör jag så lite att det är billigare och smartare att behålla min gamla fossil-Volvo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Eftersom det är omplacering, dvs jag sålde allt på ett bräde för att ett bolag vuxit snabbt och blivit för dominerande i portföljen, så har jag inga direkta problem med att återinvestera det snabbt. Risken blir ändå lägre än den var innan. Det är även en risk att ligga utanför marknaden. Men med tanke på stark börs, Tump, tullförhandlingar samt sommarmånader avvaktar jag ändå.

      I förmiddags gjorde jag en ny arbitragehandel med de Investor jag inte fick med sist, bytte kvarvarande A till B och och fick 1:25kr per aktie att köpa fler för. Passade samtidigt på att ta en del av kassan och ökade i Investor nu när rabatten ligger på ca 10%. Resten gick in i obligationer som tillfällig korttidsplacering.

      Radera
  2. Jag har alltid varit likadan som dig på så vis, innehav har varit intressant för mig och när jag byggde upp min egen globala pensionsfond så tjuvkikade jag in på massor av ETFer för att få uppslag till nya investeringar.

    Hur mycket pengar andra människor har, det skiter jag fullständigt i. Däremot kan det vara intressant med procentuell fördelning. Alla mina innehav hittar man alltid i vänster spalt där på min blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du har helt rätt. Någon har stora utgifter, någon annan klarar sig på mindre. Detta avspeglas givetvis i vilken storlek på portfölj som behövs om man vill leva på den, så att jämföra storlek på investerat kapital säger inget. Men vad man investerar i och hur man viktar investeringarna säger en del om hur vederbörande resonerar.

      En sak jag själv funderar på en hel del och som som väger in är att om man har stora marginaler så har man även råd att ta större risk med eventuellt större avkastning. Samtidigt så är behovet av större avkastning litet vilket tvärt om talar för att ta mindre risk vid stora marginaler. Lite motstridigt.

      Radera
    2. Förr investerade jag i många bolag som hade 2-3% direktavkastning men en hög utdelningstillväxt. Nu när jag återinvesterar försöker jag istället hålla mig i intervallet 6-15% eller ännu högre.

      Jag tar alltså större risk med det procentuellt lilla bidrag som läggs på toppen av min nu i princip "färdiga" pensionsfond....

      Radera
    3. Intressant, Vad är det för aktier du köper med den utdelningen? Är det olika REIT?

      Jag har funderingar på att flytta en del av räntekontosparandet i min buffert till Pref o D aktier för att få upp avkastningen på bufferten. Tittar på typ NP3, Emil, Volati, Sdiptech, Sagax-d. Alla med ca 6% utdelning. Tycker dock att de ökat för mycket värde på sistone och väntar på att de ska sjunka några %, vilket de kanske inte gör med förväntningar på räntesänkning. Just nu avvaktar jag ändå.

      Radera

Om jag får se din får du se min (portfölj)

  Varför lägger jag ut min portfölj? Jag brukar ibland titta på andra bloggares innehav. Dels kan det ge ideér och förslag till investerin...