lördag 21 september 2024

Buy And Hold

Jag har sakta tagit tag i sådant som jag skjutit upp många gånger. Just nu gick jag i genom gamla papper och hittade några minen - mina gamla aktiebrev. Visar några av dessa där jag fortfarande äger aktierna.

Alfa Laval inköpt 1989




Utvecklingen har onekligen gått framåt när man sliper gå in på en bank för att köpa / sälja aktier, samt hålla reda på aktiebreven. Aktiebrev som förvarades i bankfack då de var beviset på att  man faktiskt ägde aktierna. Jag kommer ihåg när aktiebreven upphörde och ersattes med registrering på VPC (Värdepapperscentralen). En googling ger att detta skedde 1989. Så två av mina inköp måste ha varit precis i övergångsfasen. Då fick man utdrag från VPC om vilka aktier man ägde. När Internet dök upp kunde man logga in på VPC för att se på sitt VP-konto vilka aktier som var registrerade på sig. Dock inga kursuppgifter, bara bolag och antal aktier. Jag vill minnas att de var bökigt att logga in och få fram informationen. Nu för tiden har VPC bytt namn, men de sköter t.ex aktieböcker och registrerar värdepappershandel. 


ASEA (numer ABB) inköpt 1989



Det skulle vara roligt att gå igenom vad faktisk värdetillväxt de har gett. De har gett utöver utdelning av cash även delat ut bolag samt splittar, fusioner. Men att göra en sådan sammanställning spar jag till någon annan dag. 







Handelsbanken inköpt 1987

fredag 13 september 2024

BNP per capita USA vs Europa och arbetstidsförkortning

Jag brukar då och då se på DI Börsmorgon nu när jag disponerar min tid. Tycker de ger en bra översikt på vad som händer på markaden med tonvikt på svergie och svenska bolag, men även en övergripande bild av de större rörelsena i världen (läs USA Europa).

Eftersom de även bjuder in olika personer som får kommentera så blir det även olika vinklingar och åsikter som kommer fram. Mycket tydligt blev detta i gårdagens jämfört med dagens Börsmorgon. I går (den 12/9) var Lars Söderfjell, aktieschef Ålandsbanken samt DI's egen nyhetschef Anders Hägerstand. Dessa var mycket överens och mycket optimistiska. Såg liten risk för recession och trode på en mjuklandning för ekonomin, dragen till stor del av oss konsumenter. I dagens (13/9) gästades studion av Martin Björsell, Nordea och Alexander Jansson, CB Fonder. De gav utryck för större osäkerhet och såg betydligt större risk för recession. Dvs två olika tolkningar av samma verklighet.

Om jag skulle recensera DI's Börsmorgon lite snabbt tycker jag att det är för stor övervikt av aktieförvaltare som bjuds in. Det är för sällan macro och obligationsstrateger är med tycker jag.

I dagen episod tog Alexander fram en graf som jämförde BNP per capita mellan USA och Europa. Grafen är för perioden 1990 till 2023 och visar hur gapet ökar till USA's fördel under denna period. Från att ha haft ca 20% högre till att idag ökat till dryga 30% högre BNP/capita. Grafen visar även vad som gör denna skillnad. Han har med delfaktorerna produktivitet, sysselsättning, demografi samt arbetstimar per arbetare. Även om alla dessa varierar över tid så är en klart avgörande faktor arbetade timmar per arbetare. En intressankt graf att titta på nu när det diskuteras med arbetstidsförkortningar. Enligt denna graf bör då BNP/caipta försämras ytterliggare om inte de andra faktorerna ökas i mosvarande grad, vilket jag har svårt att se.

 

För att se Alexander beskriva grafen samt hans tolkning av detta kan jag rekommendera nedanstående 10 minuter klipp. Länk till DI Börsmorgon idag den 13/9.


Länken öppnas i nytt fönster

Gud hör bön - Ny försvars ETF

Det är inte ofta man får respons så snabbt. För ett tag sedan efterlyste jag fond/ETF riktad mot Europeisk försvarsindustri. Nu har WisdomTr...